Salibandyn säännöt lyhyesti

Salibandy on suosittu peli, jonka sääntöihin tutustumme lyhyesti tällä sivulla. Jos haluat tietää lisää salibandysta, jatka ihmeessä sivujemme lukemista.

Salibandyjoukkue

Salibandya voi kerralla pelata kolmesta kuuteen pelaajaa sekä maalivahti kummassakin toisiaan vastakkain asettuvassa joukkueessa. Joukkueesta on löydyttävä myös kapteeni, jonka erottaa useimmiten hikinauhasta. Kaiken kaikkiaan kussakin joukkueessa voi olla jopa 20 kenttäpelaajaa, mutta kentälle pääsee tästä joukosta vain rajallinen määrä.

Mikäli valmentaja niin tahtoo, voi maalivahdin myös vaihtaa yhdeksi ylimääräiseksi kenttäpelaajaksi pelin aikana. Tämä on luonnollisesti erinomainen etu silloin kun joukkue pyrkii hyökkäämään vastapuolta vastaan, mutta toisaalta myös suuri riski silloin kun puolustuksen täytyy säilyä lujana.

Maalivahdin lisäksi joukkue voi vaihtaa pelaajia päittäin milloin tahansa pelin aikana. Täysin ennenkuulumattomia eivät ole suuretkaan muutokset pelaajissa ottelun edetessä. Yksittäisiä pelaajavaihdoksia suoritetaan yleensä silloin kun pelaaja on loukkaantunut tai täysin uupunut. Kilpailutasolla salibandyä pelataan erityiset pelipaidat päällä siten, että niiden selästä käy ilmi pelaajan numero ja usein myös nimi.

Kilpatason salibandy

Kilpailutasolla sählyottelussa pelataan useimmiten kolme erää siten, että kukin ottelu kestää yhteensä 20 minuuttia. Kumpikin joukkue on oikeutettu käyttämään 30 sekunnin aikalisän, joka käytetään tavallisimmin ottelun loppupuolella. Pelikentällä peliä valvoo kaksi erotuomaria, jotka ovat keskenään samanarvoisia.

Kello pysäytetään aina, kun pelissä esiintyy rangaistuksia, maaleja, aikalisiä tai mitä tahansa sellaisia tilanteita, joiden aikana pallon ei katsota olevan pelissä. Kunkin erän välissä pidetään kymmenen minuutin erätauko, jonka aikana joukkueet vaihtavat kentällä puolia. Mikäli peliaika kuluu umpeen ja tilanne on vielä silloinkin tasan, pelataan salibandyssä seuraavaksi kymmenen minuuttia kestävä jatkoaika. Kultaisen maalin sääntöä noudattaen ottelu päättyy kertaheitolla heti kun jompikumpi joukkue onnistuu tekemään maalin vastustajan verkkoon.

Mikäli jatkoajallakaan ei peliin saada ratkaisua, siirtyy ottelun ratkaisu selvitettäväksi rankkarikisoihin eli rangaistuslaukauksiin. Kummallakin joukkueella on käytettävänään viisi rangaistuslaukausta, joiden suorittamiseen sen tulee nimetä haluamansa pelaajat. Mikäli rangaistuslaukauksetkaan eivät tuota tulosta viiden molemminpuolisen laukauksen jälkeen, siirrytään yksittäisiin vuorottain lyötäviin laukauksiin, jotka jatkuvat aina pelin tulosten selviämiseen saakka.

Pelisäännöt

Sählyottelun aikana pelaajat eivät missään nimessä saa hyppiä esimerkiksi estääkseen pallon kulkua, vaan yhden jalan on kosketettava kenttää aina palloa vastaanotettaessa. Myöskään tavallisen kenttäpelaajan polvilleen meneminen esimerkiksi laukaisujen torjumiseksi ei ole sallittua.

Toinen tärkeä sääntö on myös se, että sählypallo on otettava vastaan mailan ollessa polven alapuolella. Mikäli maila koskettaa palloa polven yläpuolella, saa pelaaja siitä hyvästä kahden minuutin rangaistuksen. Palloa laukaistessa mailan tulee pysyä vyötärölinjan alapuolella. Mikäli maila nousee rajan yläpuolelle, johtaa se niin ikään kahden minuutin rangaistukseen.

Muita rangaistavia tekoja salibandyä pelatessa ovat muun muassa se, että kenttäpelaaja ajautuu maalivaihdin alueelle tai se, että maalivahdin syöttämä pallo ajautuu epähuomiossa keskiviivan yli ilman, että se koskee lattiaa.

Yllä mainitut rikkeet tuovat pelaajalle kahden minuutin rangaistuksen, mutta pelissä on mahdollista saada myös pidempiä rangaistuksia. Viisi minuuttia napsahtaa silloin, jos mailan käyttö on pelissä holtitonta tai pelityyli muuten vaaralliseksi katsottava. Väkivaltainen käytös, kuten vastapuolen pelaajaa päin heittäytyminen, on yksi esimerkki tällaisesta käyttäytymisestä. Tarjolla on myös kymmenen minuutin henkilökohtaisia rangaistuksia tilanteessa, jossa pelaajan katsotaan käyttäytyvän epäurheiljamaiseen tapaan. Tämän rangaistuksen yhteydessä joukkueelle saatetaan myös määrätä kaksi minuuttia joukkuerangaistusta.