Kansainvälinen ja monipuolinen salibandy

Salibandy eli sähly on monipuolinen laji

Salibandy on joukkuelaji, joka tuo monelle mieleen sisätiloissa pelattavan jääkiekon. Nykyään laji on Kansainvälisen Olympiakomitean tunnustama ja sitä voi pelata monenlaisissa ympäristöissä niin jumppasalien puulattioilla, sileällä asfaltilla kuin kumimatolla peitetyllä lattiallakin. Sen monipuolisuus tekee siitä ympärivuotisen aktiviteetin, josta voivat nauttia yhtä lailla niin aloittelijat kuin MM-tason ammattilaisetkin.

Salibandyä on mahdollista muokata ympäristöön sopivaksi silloin kun kyse ei ole virallisesta ammattilaistason ottelusta. Pelaajien lukumäärää voi hyvin vähentää tai nostaa riippuen pelaajien iästä ja käytössä olevasta pelikentästä. Sählyä voi yhtä lailla pelata niin sisä- kuin ulkotiloissakin, joten se soveltuu mainiosti myös katupeliksi. Monessa koulussa sählyä saatetaan pelata niin sisätiloissa liikuntasalissa kuin myös koulun pihalla asfaltilla. Salibandyn ei välttämättä tarvitse olla kilpailuhenkinen perinteisessä mielessä, vaan sitä voi pelata monessa muussakin muodossa. Salibandyssä voi rakentaa vaikkapa hauskoja esteratoja, viestikisoja tai muita hauskoja pelejä, jotka tekevät siitä erinomaisen lajin ryhmän ajanviettoon.

Salibandy on kansainvälinen peli

Euroopasta alunperin lähtöisin oleva salibandy, jota myös sählyksi joskus kutsutaan, on yksi länsimaiden ja koko maailman nopeiten kasvavista urheilulajeista. Sählyä on nykyään mahdollista pelata monessa maassa ympäri maailmaa ja lajissa järjestetään erilaisia kansainvälisiä turnauksia säännöllisesti. Suosituimmat salibandyliigat löytyvät meiltä Suomesta, Ruotsista, Tsekistä sekä Sveitsistä, mutta laji on viime vuosina saanut yllättävää nostetta muun muassa Singaporessa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Jamaikalla. Tällä hetkellä lajiin kuuluu noin kuusikymmentä jäsenyhdistystä kaikista maanosista, joten salibandyä voi hyvin kutsua kansainväliseksi urheilulajiksi.

Sählyn ja jääkiekon välinen ero

Salibandy ja jääkiekko muistuttavat toki toisiaan monellakin tapaa, mutta niiden välillä on myös merkittäviä eroavaisuuksia. Ensinnäkin salibandyssä käytettävät välineet ovat selkeästi erilaisia kuin jääkiekossa ja monen mielestä ne ovat käyttömukavuudeltakin aivan eri luokkaa. Sählymailat ovat huomattavasti kevyempiä, jolloin niillä pelaaminen on myös turvallisempaa. Mailan keveys tekee pelaamisesta helpompaa kaikille ikään katsomatta ja lisäksi mailan muotoilun ansiosta sen käsitteleminen on helpompaa kuin jääkiekkomailan käsitteleminen. Salibandymailat on muotoiltu siten, etteivät ne aiheuta vahinkoa pelikentän lattian pinnalle. Sählyssä tarvitaan mailojen lisäksi tietenkin sählypallo, joka on muovivalmisteinen ja aerodynaaminen, minkä ansiosta pelaaminen on nopeatempoista ja äärimmäisen hauskaa.

Salibandy on eräänlainen hybridiversio jääkiekosta ja perusasetelma on pelissä hyvin samankaltainen kuin jääkiekossa, sillä kentällä on yleensä vastakkain kummassakin joukkueessa kuusi pelaajaa maalivahdit mukaan lukien. Pelin tavoitteena on saada aikaan vastustajaa enemmän maaleja annetussa ajassa. Sählyä voi pelata oikeastaan minkä kokoisella kentällä tahansa, mutta virallisella pelikentällä on mittaa 40×20 metriä ja sitä ympäröi puolimetrinen aitaus.