Salibandyharjoitteita lapsille

Salibandy on yksi suosituimmista harrastuksista lasten ja nuorten keskuudessa. Se onkin noussut toiseksi suosituimmaksi palloilulajiksi harrastetasolla, hieman enemmän harrastajia kerää ainoastaan jalkapallo. Salibandyn suuri suosio ei ole yllätys. Se on hauska pallopeli kaikenikäisille, erinomainen urheilumuoto ja aktiivista harrastetoimintaa löytyy ympäri Suomen. Se sopii harrastukseksi niin tytöille kuin pojille. Vaikka salibandya pelataan tyypillisesti sisätiloissa urheiluhallissa, niin kesällä voi pelailla myös ulkona esimerkiksi ulkojääkiekkokaukaloissa. Salibandy on lajina vielä melko nuori, jos sitä verrataan esimerkiksi jalkapalloon. Sen suosio on kuitenkin jatkuvassa kasvussa myös kansainvälisesti. Lajin harrastamisen voi aloittaa jo lapsena. Sopiva aloitusikä on noin 6-vuotiaana, ja moni salibandyseura tarjoaakin nuoremmille lapsille suunnattuja salibandykouluja ja -kerhoja. Niissä tutustutaan lajiin pelailun kautta, ja säännöt opitaan helposti harjoittelun ohessa. Netistä löytyy tietysti myös runsaasti erilaisia vinkkejä harjoituksista, joita voi kokeilla itsenäisesti kotona.

Liikkuvasta lapsesta kasvaa liikkuva aikuinen

Tutkijat ovat enenevissä määrin huolissaan lasten liikkumisesta. Tiesitkö, että vain vajaa prosentti esikouluikäisistä lapsista liikkuu riittävästi? Tämä selvisi yhdysvaltalaisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa, jossa selvitettiin lasten liikuntakäyttäytymistä. Lasten tulisi harrastaa liikuntaa vähintään tunti päivässä, ja sen tulisi olla sellaista, että lapsi hengästyy urheilun aikana. Tällaiseksi liikunnaksi sopii erinomaisesti esimerkiksi salibandy. Tutkimuksessa kävi ilmi, että vain pieni osa lapsista liikkuu päivittäin suositusten mukaisesti. Vähäisen liikunnan lisäksi myös joka neljännen tutkimuksessa mukana olleen lapsen painoindeksi oli ylipainon puolella. Tutkimuksessa tarkasteltiin lisäksi myös sitä, kuinka hyvin lasten elämässä toteutui 5-2-1-0 -sääntö. Tällä tarkoitetaan sitä, että lasten tulisi syödä kaikilla päivän viidellä aterialla vihanneksia ja hedelmiä, käyttää tietokonetta ja katsoa TV:tä maksimissaan kaksi tuntia päivässä, liikkua yksi tunti päivässä sekä välttää kokonaan sokeripitoisten virvoitusjuomien nauttimista. Erityisen huolestuttavaa tutkijoiden mielestä on se, että lapsena opitut elintavat jatkuvat hyvin usein myös aikuisena. Liikkumattomista lapsista kasvaa siis helposti liikkumattomia ja ylipainoisia aikuisia, joilla on huomattavasti suurempi riski sairastua esimerkiksi diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin.

Oikeanlaiset varusteet salibandyyn

Salibandyharrastuksen aloittamisen ei tarvitse välttämättä olla kovinkaan kallista, sillä moneen muuhun lajiin verrattuna lajin varustehankinnat ovat huomattavasti edullisempia. Hyvään alkuun pääsee jo sisäpelikengillä, pitkillä sukilla ja mailalla. Harrastejoukkueessa pelaajilla on myös yhtenäiset peliasut, joihin kuuluu edellä mainittujen lisäksi yleensä shortsit ja pelipaita. Kengät ovat yksi tärkeimmistä varusteista lajissa, ja siksi ne kannattaa valita huolella. Kannattaa tutustua erilaisiin malleihin ja käyttää aikaa itselle sopivien kenkien löytämiseen. Useilta suosituilta urheiluvarustemerkeiltä löytyy valikoima hyviä sisäpelikenkiä myös lapsille ja nuorille. Esimerkiksi Adidakselta löytyy useita salibandyyn sopivia kenkämalleja. adidas kengät ovat sekä mukavat että erittäin kestävät kovassakin käytössä. Kengissä kannattaakin panostaa laatuun, sillä epäsopivat kengät voivat aiheuttaa hiertymiä ja muita kipuja. Oikeanlainen kenkä tukee myös jalkaa lajissa, jossa peli on vauhdikasta ja suuntaa vaihdetaan usein nopeasti. Kenkien istuvuutta voi parantaa myös esimerkiksi erilaisilla pohjallisilla. Lisää persoonallisuutta kenkiin voi tuoda vaikkapa hauskoilla ja värikkäillä kengännauhoilla.