Salibandyn ja jääkiekon suurimmat erot

Valtaosa suomalaisista on jossain vaiheessa elämäänsä päässyt kokeilemaan joko jääkiekon tai salibandyn pelaamista, ja monet jopa molempia. Kummassakin lajissa käytetään samantyyppistä mailaa ja kenttien molemmissa päädyissä on maalit, mutta sittenkään ne eivät ole läheskään sama urheilulaji. Tässä artikkelissa perehdytään hiukan tarkemmin salibandyn ja jääkiekon välisiä eroavaisuuksia.

Vaikka salibandy ja jääkiekko muistuttavatkin suuresti toisiaan, pelataan näitä lajeja täysin eri liigoissa. Salibandy eli sähly tunnetaan maailmalla jossain määrin, muttei läheskään yhtä hyvin kuin maailman suurimpiin urheilulajeihin lukeutuvaa jääkiekkoa. Tällä hetkellä sählyä pelataan noin 50 eri maassa ympäri maailmaa. Jääkiekkoa pelataan niin ikään laajalti, mutta enimmäkseen pohjoisen pallonpuoliskon maissa. Sählyn asema on kuitenkin vahvistunut nopeasti viime vuosikymmenen aikana. Nykyään se on myös kansainvälisen olympiakomitean tunnustama laji ja sitä harkitaan otettavaksi mukaan jopa vuoden 2020 olympialaisiin. Jääkiekko on sen sijaan ollut mukana olympialaisissa jo vuosikymmenten ajan.

Sähly keksittiin Ruotsissa 70-luvulla ja jääkiekko oletettavasti Kanadassa jo yli sata vuotta sitten. Näin ollen lajit ovat täysin eri ikäisiä ja voidaankin sanoa, että salibandy on eräänlainen muunnelma jääkiekosta. Sähly on erityisen suosittu laji Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Tsekissä, Tanskassa, Virossa, Norjassa ja Sveitsissä. Myös Australiassa, Intiassa, Kanadassa, Singaporessa, Yhdysvalloissa ja Malesiassa sen suosio on kasvanut valtavaa vauhtia. Monet näistä maista rakastavat myös jääkiekkoa, joten kummatkin lajit tuntuvat puhuttelevan erityisesti tiettyjä kansoja.

Välineet eroavat toisistaan

Luonnollisesti salibandyssä ja jääkiekossa käytettävät välineet ovat käytännössä aivan erilaisia. Kummassakin lajissa kullakin pelaajalla on käytössään toki maila, jonka muoto on samankaltainen sekä jääkiekossa että salibandyssä. Sählyssä maila on kuitenkin huomattavasti kevyempi ja valmistettu useimmiten jonkinlaisesta muovisekoitteesta. Jääkiekkomaila on useimmiten raskaampaa tekoa, ja vaikka nykyään käytetään yhä harvemmin puusta valmistettuja mailoja ja materiaaleissa on siirrytty erilaisiin komposiittivaihtoehtoihin, on jääkiekkomaila silti huomattavasti jykevämpi. Myös itse pelivälineet ovat täysin erilaiset; salibandyssä tarkoituksena on lyödä kevyt, muovivalmisteinen ja reikäinen sählypallo maaliin, kun taas jääkiekossa yritetään saada huomattavasti raskaampi kiekko, usein kumisekoitteesta valmistettu, liukumaan maaliin.

Mitä vaatetukseen tulee, ovat nekin keskenään erilaisia. Sählyä voi hyvin pelata omilla urheiluvaatteilla kuten vaikkapa shortseilla ja t-paidalla. Monet lapset ja nuoret hankkivat sählyä varten lastenvaatteet netistä, josta ne saa edullisesti ja viimeisen muodin mukaisesti. Jääkiekossa pelkillä kevyillä treenivaatteilla pelaaminen sen sijaan ei ole kovinkaan järkevää. Ensinnäkin jäähalli on usein varsin viileä, mutta lisäksi jääkiekko on yksi fyysisimmistä urheilulajeista, jota varten on syytä suojautua riittävän hyvin. Pelipaita, pelihousut, kypärä ja tietenkin erilaiset suojukset ovat olennaisia varusteita jääkiekkoilijalle.

Merkittävät erot säännöissä

Tietyiltä osin jääkiekossa ja salibandyssä pätevät samat säännöt. Mailaa ei saa nostaa vyötäröä korkeammalle, sillä muuten siitä seuraa rangaistus. Mailalla ei saa myöskään häiritä muita pelaajia. Molemmissa lajeissa tavoitteena on saada peliväline vastustajan maaliin. Nämä ovat kumpiakin lajeja yhdistäviä tekijöitä, mutta niitä erottavia tekijöitä on huomattavasti enemmän.

Pelikentällä jääkiekossa maalivahdilla on tarvittavat suojukset sekä myöskin maila, jonka avulla hyökkäyksiä voi torjua. Sen sijaan salibandyssä maalivahdilla voi olla yllään suojavarusteita, mutta pallot torjutaan keholla, eikä käytössä ole lainkaan mailaa. Lisäksi pelin säännöt ovat hyvin erilaiset, joten sählyä pelaavan täytyy perehtyä perusteellisesti jääkiekon sääntöihin, mikäli haluaa lähteä pelaamaan jääkiekkoa.